Ruimtetelescoop Kepler
Ruimtetelescoop Kepler
Het Kepler Space Observatory is een ruimtetelescoop van de NASA om planeten bij andere sterren op te sporen die net als de Aarde bewoonbaar kunnen zijn.
Voor de Keplermissie waren enkele honderden exoplaneten bekend. De meesten waren ongeveer net zo groot als Jupiter en Saturnus. Kepler moest ook juist kleinere planeten gaan vinden. En dat is gelukt: Kepler heeft ruim 2600 exoplaneten ontdekt.
Op 27 januari 2015 ontdekten astronomen met behulp van Kepler een 11,2 miljard jaar oud planetenstelsel met vijf exoplaneten. Dat stelsel is het tot nu toe oudste stelsel dat er ooit is gevonden.
Op 12 mei 2009 werd Kepler in de ruimte aan het werk gezet en op 30 oktober 2018 was de brandstof op. De NASA heeft daarom de telescoop uitgezet.
Wanneer een exoplaneet voor een ster beweegt, zal de lichtopbrengst van die ster tijdelijk een dip laten zien. Kepler ging op zoek naar die dips en heeft zo vele exoplaneten ontdekt.
In april 2018 lanceerde NASA de TESS-ruimtetelescoop die op dezelfde manier 200.000 nabije sterren zal onderzoeken op het bestaan van aardachtige planeten.
© Sterrenkundig
- Geïsoleerd sterrenstelsel Markarian 1216 heeft een kern van donkere materie
- Exoplaneet ontdekt op een heel bijzondere plek
- Een van de grootste raadsels: waarom is omgeving buiten de Zon heter dan de Zon zelf?
- Detectie van krachtige winden veroorzaakt door een superzwaar zwart gat
- De top 10 van grootste sterren