Ruimtetelescoop Hubble
Ruimtetelescoop Hubble
De Hubble Ruimtetelescoop (HST) is een gezamenlijk project van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en zijn Europese collega ESA. De telescoop is op 24 april 1990 gelanceerd met een Space Shuttle. De Hubble telescoop is een van de belangrijkste mijlpalen in de geschiedenis van de astronomie, want deze telescoop is in staat om heel lichtzwakke objecten in de ruimte met heel veel scherpte te zien.
Toen de telescoop aan het werk ging, was er eerst een probleem met zijn spiegel. De eerste foto’s die we konden zien waren erg wazig. Het bleek dat de spiegel niet goed was. Dat probleem is in 1993 opgelost en vanaf toen levert de HST perfecte beelden.
Omdat de HST boven de aardatmosfeer zit, heeft hij geen last van verstoringen in de atmosfeer. Dat bevordert de scherpte van de foto’s enorm. De zogenaamde Deep Field opnames van de HST zijn van enorm groot belang voor de sterrenkunde. In de foto bij dit artikel vind je ongeveer 3000 sterrenstelsels. De opname heeft 11 dagen geduurd.
Sommige sterrenstelsels staan heel dichtbij, maar een aantal staan ook heel ver weg. Het zijn babystelsels die honderden keren kleiner zijn dan onze Melkweg. Met behulp van deze (en nog vele andere) foto’s zijn onderzoekers in staat om te ontdekken hoe sterrenstelsels ontstaan en hoe ze zich ontwikkelen.
Verder heeft de HST een paar extra manen bij Pluto ontdekt en gespot hoe in de Adelaarsnevel nieuwe sterren worden geboren.
De HST bevindt zich op zo’n 570 km boven de Aarde en draait met zo’n 29 000 km/h om de Aarde. In 2020 wordt naar verwachting de James Webb Space Telescope gelanceerd. Deze zal waarnemingen gaan dien in het infrarode spectrum, terwijl Hubble dat doet in het zichtbare en ultraviolette licht. De James Webb Telescope wordt gezien als de opvolger van de Hubbletelescoop.
© Sterrenkundig
- Geïsoleerd sterrenstelsel Markarian 1216 heeft een kern van donkere materie
- Exoplaneet ontdekt op een heel bijzondere plek
- Een van de grootste raadsels: waarom is omgeving buiten de Zon heter dan de Zon zelf?
- Detectie van krachtige winden veroorzaakt door een superzwaar zwart gat
- De top 10 van grootste sterren