Resten van oude ijskappen ontdekt op Mars
Resten van oude ijskappen ontdekt op Mars
Wetenschappers hebben restanten ontdekt van oude ijskappen op Mars. Op ongeveer 1,6 km onder de noordpool vonden ze, dankzij meetresultaten van de Mars Reconnaissance Orbiter, lagen van ijs.
Deze ontdekking is erg belangrijk, want zo kunnen we misschien meer te weten gaan komen over de geschiedenis van Mars en zijn klimaatontwikkeling. De structuur van de ijslagen vertelt namelijk iets over de klimatologische omstandigheden. Net als onze Aarde kent Mars diverse klimatologische periodes. En die vind je terug in de grondlagen van Mars Vergelijk het met jaarringen in een boom. Elke periode duurde ongeveer 50 000 jaar en ze zouden te maken hebben met de baan van Mars om de Zon en met de stand van zijn rotatie-as, die net als die van de Aarde aan het wiebelen is. Als alle ijslagen op die noordpool zouden smelten dan zou heel Mars 1,5 meter onder water komen te staan. Misschien was er dan zelfs wel leven mogelijk op Mars.
Tot voor kort dacht men dat de oude ijskappen zouden zijn verdwenen. Nu blijkt dat, steeds wanneer de planeet wat opwarmde, het restant van de ijskap werd bedekt met zand zodat het ijs werd beschermd tegen de straling van het zonlicht.
© Sterrenkundig
- Geïsoleerd sterrenstelsel Markarian 1216 heeft een kern van donkere materie
- Exoplaneet ontdekt op een heel bijzondere plek
- Een van de grootste raadsels: waarom is omgeving buiten de Zon heter dan de Zon zelf?
- Detectie van krachtige winden veroorzaakt door een superzwaar zwart gat
- De top 10 van grootste sterren