Mysterieuze zwarte vlek ontdekt op Jupiter
Mysterieuze zwarte vlek ontdekt op Jupiter
Tijdens de laatste fly-by langs Jupiter ontdekte de Juno wat opmerkelijks. Namelijk een vreemde zwarte vlek op Jupiter. De afbeelding werd gemaakt terwijl Juno op ongeveer 15000 kilometer boven de wolken van Jupiter vloog. De zwarte vlek is heel duidelijk te zien.
Uit de patronen van de wolken blijkt dat de vlek middenin een werveling (een zogenaamde vortex) zit. De onderzoekers gaan ervan uit dat de zwarte vlek een enorm diep gat moet zijn, maar er is nader onderzoek nodig om dit zeker te kunnen weten.
Al vanaf 2016 draait de Juno rond Jupiter in een ellipsbaan. In ongeveer 53 dagen komt Juno dicht genoeg in de buurt van Jupiter om goede observaties te kunnen doen. Dankzij de Juno is er al veel meer ontdekt over de kern, de samenstelling, de magneetvelden en de polen van Jupiter. De missie van Juno zou al in februari 2018 eindigen, maar doordat Juno best wel ver uit de buurt van Jupiter blijft, kan hij langer blijven bestaan en kunnen we in elk geval tot en met 2021 genieten van dit soort prachtige foto’s.
© Sterrenkundig
- Geïsoleerd sterrenstelsel Markarian 1216 heeft een kern van donkere materie
- Exoplaneet ontdekt op een heel bijzondere plek
- Een van de grootste raadsels: waarom is omgeving buiten de Zon heter dan de Zon zelf?
- Detectie van krachtige winden veroorzaakt door een superzwaar zwart gat
- De top 10 van grootste sterren