Het “oog” van Jupiter wordt kleiner!
Het “oog” van Jupiter wordt kleiner!
De gigantische rode stip van Jupiter kennen we allemaal. The Great Red Spot is eigenlijk een grote storm die al honderden jaren (en mogelijk veel langer) aanhoudt. Het werd voor het eerst waargenomen door Giovanni Cassini, een Italiaanse astronoom, ergens rond 1665. Toen Cassini voor het eerst de Grote Rode Vlek observeerde, had het een lange, ovale vorm.
De vlek heeft een diameter van meer dan 40 000 km en kan met een simpele telescoop al worden waargenomen. Maar de stip neemt af in omvang.
Wetenschappers voorspellen al eeuwenlang dat deze vlek in een periode van 20 jaar zo maar kan verdwijven. Astronomen van over de hele wereld zeggen nu dat ze een opleving hebben waargenomen in wat ze beschrijven als ‘bladen’ of ‘vleugels’ die uit een enorme storm op het oppervlak van Jupiter komen, bekend als de Great Red Spot.
Hoewel de precieze oorzaak van deze vreemde pluimen onduidelijk is, denken een aantal astronomen dat dit wel eens zou kunnen betekenen dat de grote vlek hierdoor zal gaan afnemen in grootte. De NASA denkt dat de oorzaak van dit fenomeen een botsing zou kunnen zijn tussen de vlek een draaikolk die van het oosten naar het westen over Jupiter beweegt.
De storm is ten opzichte van de waarnemingen van rond 1800 al enorm verminderd. In die tijd kon deze vlek wel vier keer zo groot zijn als de diameter van de Aarde. Inmiddels is zijn diameter iets meer dan 1,3 keer zo groot als de Aarde. In juli gaat de Juno ruimtesonde Jupiter beter onderzoeken. Dan komen we hopelijk meer te weten over wat er op Jupiter speelt.
© Sterrenkundig
- Geïsoleerd sterrenstelsel Markarian 1216 heeft een kern van donkere materie
- Exoplaneet ontdekt op een heel bijzondere plek
- Een van de grootste raadsels: waarom is omgeving buiten de Zon heter dan de Zon zelf?
- Detectie van krachtige winden veroorzaakt door een superzwaar zwart gat
- De top 10 van grootste sterren