Het centrum van onze Melkweg explodeerde zo’n 3 miljoen jaar geleden
Het centrum van onze Melkweg explodeerde zo’n 3 miljoen jaar geleden
De explosie was zo enorm groot dat de effecten ervan tot op zo’n 200 000 lichtjaar afstand konden waarnemen. De explosie is ontstaan in het superzware gat in het midden van onze Melkweg: Sagittarius A*. Als materie in de buurt van een zwart gat komt, zal het worden opgewarmd en ontstaan er straalstromen, bubbels en winden. Dit alles zorgt ervoor dat het centrum van de Melkweg gigantisch helder wordt. De gloed van deze explosie moet op onze aarde zichtbaar zijn geweest. De explosie veroorzaakte twee gigantische lichtkegels die zich dwars door onze Melkweg heen voortplantten. Deze kegels moeten op de aarde te zien zijn geweest als een vaag licht (ongeveer tien keer minder helder dan de maan).
De Magelhaense Wolken, de satellietstelsels van de Melkweg, hebben een gasstaart. Deze gasstaart heeft een wat vreemde gloed en deze kan nu worden verklaard door de explosie van ruim 3 miljoen jaar geleden in het centrum van de Melkweg. Er kwam toen namelijk veel ultraviolette straling vrij. Wanneer deze straling op waterstofatomen valt, vallen ze uit elkaar in protonen en neutronen. Hierbij ontstaat het licht dat we nu vaag kunnen waarnemen.
Al in 2003 was deze gigantische explosie al ontdekt. Joss Bland-Hawthorn ontdekte toen twee enorme bubbels die uit het centrum van de Melkweg leken te komen. Zo rond 2010 nam de Fermitelescoop ook deze twee bubbels waar, maar men ontdekte toen ook nog dat er een enorme explosie moest hebben plaatsgevonden.
Dankzij het recente onderzoek verandert onze kijk op onze Melkweg. Men dacht dat onze Melkweg een inactief sterrenstelsel was met een vaag centrum. De nieuwste resultaten geven echter aan dat we dit beeld misschien moeten herzien. Het is trouwens niet geheel ondenkbaar dat er in de toekomst wederom zo’n gelijksoortige explosie gaat plaatsvinden, aangezien er veel gas en sterren zijn die in de warmte schijf rondom het zwarte gat kunnen vallen, maar daar zijn nog niet echt goede voorspellingen over te doen.
© Sterrenkundig
- Geïsoleerd sterrenstelsel Markarian 1216 heeft een kern van donkere materie
- Exoplaneet ontdekt op een heel bijzondere plek
- Een van de grootste raadsels: waarom is omgeving buiten de Zon heter dan de Zon zelf?
- Detectie van krachtige winden veroorzaakt door een superzwaar zwart gat
- De top 10 van grootste sterren