De SPECULOOS telescopen op zoek naar exoplaneten
De SPECULOOS telescopen op zoek naar exoplaneten
Met een nieuwe telescoop op Tenerife hebben de wetenschappers nu nog meer slagkracht om te zoeken naar exoplaneten. Artemis, de eerste telescoop op de grond van de SPECULOOS Northern Observatory (SNO), is nu officieel onderdeel van het SPECULOOS-project dat op zoek gaat naar exoplaneten die bewoonbaar zouden kunnen zijn. SPECULOOS staat trouwens voor Search for habitable Planets EClipsing ULtra-cOOl Stars
Samen zullen deze SPECULOOS-telescopen kijken naar aardachtige planeten die rond heel zwakke sterren bewegen. Deze sterren noemen we ultrakoude dwergen genoemd.
Voordat de SPECULOOS-telescopen werden ontworpen wisten de onderzoekers al dat dit een succes zou gaan worden, omdat er al een project liep in Chili, bekend als TRAPPIST (TRAnsiting Planets en PlanetesImals Small Telescope). Met de TRAPPIST-telescoop keken onderzoekers naar 50 doelsterren en ontdekten het TRAPPIST-1-systeem, dat bestaat uit zeven aardachtige planeten die rond hun ster draaien. Tot op heden zijn dit de enige bekende aardachtige planeten die we hebben waargenomen die ook een atmosfeer zouden kunnen hebben. De SPECULOOS-groep gaat nu op zoek naar vergelijkbare aardse exoplaneten zodat men meer te weten kan komen over de omstandigheden voor leefbaarheid en natuurlijk over buitenaards leven.
De eerste telescoop van het SPECULOOS noordelijk observatorium heet Artemis, genoemd naar de Griekse godin van de jacht, de wildernis en de Maan. Daarmee is deze naam heel treffend want Artemis zal op zoek gaan naar planeten waar mogelijk leven op te vinden is. Artemis is te vinden op het Spaanse Canarische eiland Tenerife. De SNO is gebouwd in het Teide Observatorium, een observatorium bij de vulkaan Teide, 2.400 meter boven de zeespiegel. De locatie biedt uitstekende astronomische omstandigheden voor telescopen.
Het SPECULOOS gaat een grote bijdrage leveren om levensvormen en leefomstandigheden bij aardachtige planeten te onderzoeken. De verwachting is dat er binnen tien jaar een fantastische ontdekking wordt gedaan. We moeten dus nog even geduld hebben…
© Sterrenkundig
- Geïsoleerd sterrenstelsel Markarian 1216 heeft een kern van donkere materie
- Exoplaneet ontdekt op een heel bijzondere plek
- Een van de grootste raadsels: waarom is omgeving buiten de Zon heter dan de Zon zelf?
- Detectie van krachtige winden veroorzaakt door een superzwaar zwart gat
- De top 10 van grootste sterren