De Hubbletelescoop bekijkt een bijzonder sterrenstelsel
De Hubbletelescoop bekijkt een bijzonder sterrenstelsel
Deze foto van de Hubbletelescoop is van Messier 90, een prachtig spiraalvormig sterrenstelsel dat zich ongeveer 60 miljoen lichtjaar van de Melkweg in het sterrenbeeld Maagd (de Maagd) bevindt. De Melkweg maakt deel uit van de Maagdcluster, een grote verzameling van sterrenstelsels.
Dit beeld combineert infrarood, ultraviolet en zichtbaar licht verzameld door de Wide Field en Planetary Camera 2 op de Hubble-ruimtetelescoop van NASA / ESA. Deze camera werkte tussen 1994 en 2010 en maakte afbeeldingen met een aparte trapachtige vorm zoals je hier kunt zien. Dit komt omdat de camera uit vier lichtdetectoren bestond waarvan de beelden elkaar overlapten. Eén camera geeft een vergroting en de rest niet. Als je echter de beelden wilt gaan combineren, dan moet eerst de vergrote afbeelding weer worden verkleind. Dat zorgt voor een foto met een soort trappetje erin.
Messier 90 is een bijzonder sterrenstelsel: het is namelijk een van de weinige sterrenstelsels die naar onze Melkweg toe beweegt. Dit fenomeen kun je herkennen aan de zogenaamde blauwverschuiving. Het licht van objecten die naar ons toe bewegen verschuift een beetje naar de blauwe kant. Omdat het Heelal uitdijt, bewegen bijna alle sterrenstelsels van ons af. Daardoor verschuift hun licht juist meer naar de rode kant. Dat heet roodverschuiving. Messier 90 laat dus een duidelijke blauwverschuiving zien.
Astronomen denken dat deze blauwverschuiving waarschijnlijk wordt veroorzaakt door de gigantische massa van het sterrencluster. Hierdoor worden alle stelsels versneld tot hoge snelheden en draaien ze hele vreemde banen. Zo kan het gebeuren dat sterrenstelsels dus soms naar elkaar toe gaan bewegen. Dus terwijl het sterrencluster zelf van ons af beweegt, bewegen sommige sterrenstelsels uit dat cluster, zoals Messier 90, sneller dan het cluster als geheel, waardoor we op Aarde het sterrenstelsel op ons af zien komen. Andere sterrenstelsels bewegen juist de andere kant op binnen het sterrencluster en lijken dus met een zeer hoge snelheid van ons af te gaan.
© Sterrenkundig
- Geïsoleerd sterrenstelsel Markarian 1216 heeft een kern van donkere materie
- Exoplaneet ontdekt op een heel bijzondere plek
- Een van de grootste raadsels: waarom is omgeving buiten de Zon heter dan de Zon zelf?
- Detectie van krachtige winden veroorzaakt door een superzwaar zwart gat
- De top 10 van grootste sterren