Beelden van de Zon in de hoogste resolutie tot nu toe
Beelden van de Zon in de hoogste resolutie tot nu toe
De afbeeldingen die zijn geanalyseerd door een team van de University of Central Lancashire (UCLan) en NASA bieden astronomen inzicht in de atmosfeer van de zon.
Voordat de beelden werden vrijgegeven, waren aspecten van de atmosfeer van de zon een mysterie – ze leken donker of grotendeels leeg.
Maar nu hebben wetenschappers ontdekt dat deze plekken eigenlijk strengen van ongelooflijk heet geëlektrificeerd gas bevatten – strengen die individueel tot 500 km dik zijn.
De beelden werden vastgelegd door NASA’s Coronal Imager met hoge resolutie (Hi-C), een telescoop die naar de rand van de ruimte werd gestuurd. De telescoop is ultrascherp en kan structuren in de atmosfeer van de zon zo klein als 70 km of ongeveer 0,01% van zijn totale omvang identificeren.
Ondanks dat ze weten dat deze strengen bestaan, zijn wetenschappers nog steeds aan het puzzelen over waardoor ze ontstaan. Waarom ze worden gevormd in de atmosfeer van de zon en hoe hun aanwezigheid ons helpt om de uitbarsting van zonnevlammen en zonnestormen te begrijpen die het leven op aarde zouden kunnen beïnvloeden is steeds een terugkerend onderwerp van discussie.
Professor Robert Walsh van de UCLan gaf aan dat de beelden voor het eerst een glimp van een “ultrahoge resolutie” geven van de ster van ons zonnestelsel.
“Tot nu toe hebben astronomen effectief onze dichtstbijzijnde ster in ‘standaardresolutie’ bekeken, terwijl de uitzonderlijke kwaliteit van de gegevens van de Hi-C-telescoop ons in staat stelt een stukje zon voor de allereerste keer in ‘ultrahoge resolutie te onderzoeken”, zei hij. “Het is net als een voetbalwedstrijd op TV dat je in standaardresolutie bekijkt. Dan ziet het voetbalveld er mooi groen en gelijkmatig uit. Kijk je echter in ultra-HD, dan kun je zelfs de afzonderlijke grassprieten.”
Dr. Tom Williams, een postdoctoraal onderzoeker bij UCLan die aan de Hi-C-gegevens werkte, gaf aan dat de afbeeldingen een beter begrip geven van hoe de aarde en de zon zich tot elkaar verhouden. ‘Dit is een fascinerende ontdekking die onze kennis van de energiestroom door de lagen van de zon en uiteindelijk naar de aarde gaat vergroten’, zei hij. ‘Dit is heel erg belangrijk om het gedrag van de ster die ons leven heeft gegeven te modelleren en te voorspellen.’
© Sterrenkundig
- Geïsoleerd sterrenstelsel Markarian 1216 heeft een kern van donkere materie
- Exoplaneet ontdekt op een heel bijzondere plek
- Een van de grootste raadsels: waarom is omgeving buiten de Zon heter dan de Zon zelf?
- Detectie van krachtige winden veroorzaakt door een superzwaar zwart gat
- De top 10 van grootste sterren